Thursday, July 8, 2010

..::LaFaZ yANg TeRsImPaN::..

..luluh hatiku yang sayu
..menatap wajahmu..tenang dalam lena
..kasih..ku zahirkan lagu
sedangkan bibirku jauh dari lafaznya
dan raut wajahmu membekas jiwaku
meredakan rindu mendamaikan kalbu
tak mungkin ku temu iras sentuhanmu
biarpun ku redah seluruh dunia
mencari gantimu..
betapa sukarnya..menyusun bicara
meluahkan rasa menuturkan sayang
kasih yang terlimpah hanya sekadar tika..
cuma ungkapan kebisuan yang melindungkan
kalimah rahsia..masih ku biarkan waktu
ku larikan lafaz kasihku padamu..
mengapakah sukar..menyusun bicara
meluahkan rasa menuturkan sayang
kasih yang terlimpah hanya sekadar tika
cumalah ungkapan bisu kalimah rahsia
apakah yang hilang andai dilisankan
bait penghargaan penuh kejujuran
tak mungkin terlihat kasih..yang merona
tika hanya renungan mata yang bersuara
bukan tutur kata..
tiada lagi ertinya pengucapan
andai akhir nafas dihujung helaan
sebelum mata rapat terpejam
usah biar kehilangan
menggantikan lafaz..yang tersimpan

Allah Cinta Orang Muda Yang Bertaubat

Allah s.w.t berfirman meksudnya::

"..dan berbuat baiklah,kerana sesungguhnya Allah menyukai (menyintai) orang yang berbuat baik" -(surah al-baqarah ayat 195)

Daripada ayat diats,jelas bahwa Allah kasih kepada orang yang melakukan kebaikan.orang yang baik maknnya akhlak dan tingkah lakunya baik.dia akan melakukan yang baik-baik saja.ini kerana dia sedar hidup ini adalh kesempatan untuk mengumpul kebaikan.

Dengan kebaikan itu,maka turunlah rahmat Allah.sebaliknya Allah membenci orang yang berperilaku jahat dan berakhlaq buruk.kederhakaan manusia menyebabkan turunnya kemurkaan dan bala daripada Allah.alangkah bahagianya jika kita mendapat kasih sayang Allah.

Dalam sebuah hadis qudsi,Allah s.w.t berfirman (bermaksud) "Aku cintakan tiga jenis manusia,tetapi aku jauh lebih cinta kepada tiga jenis manusia lainnya,iaitu::

"Aku cintakan orang bersifat pemurah,tetapi aku lebih cinta lagi orang miskin yang pemurah"

"Aku cintakan orang yang rendah hati/diri.tetapi aku lebih cinta orang kaya yang rendah hati"

"Aku cintakan orang yang bertaubat,tetapi aku lebih cinta lagi orang muda yang bertaubat"

Huraian ringkas hadis qudsi diatas adlah seperti berikut: "pemurah adalah salah satu sifat terpuji.bukankah nabi Muhammad orang yang paling pemurah.maka baginda mengajar kita agar menjadi pemurah.pemurah bererti suka memberi tidak kedekut dan bakhil.

Allah menyintai sesiapa saja yang bersifat pemurah,tetapi Allah lebih menyintai orang miskin yang pemurah.orang kaya yang pemurah Allah cinta,tetapi orang miskin pemurah,Allah lebih cinta lagi.sebabnya,kalau orang kaya atau mempunyai harta yang banyak bersedekah dan pemurah,itu hal biasa dan memang sepatutnya mereka lakukan.

Orang kaya mudah memperoleh wang sebanyak itu,tetapi orang miskin terpaksa berhempas-pulas dan membanting tulang demi mendapatkannya,namun dia masih berjiwa pemurah.sudut inilah yang mungkin dinilai oleh Allah.

Sifat pemurah ini barang kali juga boleh diluaskan dari segi pemberian tenaga,keilmuan,pemikiran,nasihat berguna dan sebagainya.Allah menyintai sesiapa saja yang rendah hati,tidak meninggi diri dan sombong.

Ini kerana kalau orang miskin rendah hati itu wajar disebabkan mereka sedar dirinya yang susah.tetapi orang kaya,biasanya kalu sudah banyak harta,mudak berlagak sombong dan berasa diri lebih daripada orang lain. bagaimanapun,jika ada orang kaya,tetapi semakin rendah hati dan diri serta baik budi dan tidak sombong,malah suka membantu orang susah,ini dikira luar biasa.

Maha Bijaksananya Allah mendidik orang kaya secara halus agar mereka menjadi rendah hati hingga lebih mendapat kecintaan Allah.sesungguhnya Allah cintakan sesiapa saja yang bertaubat.orang bertaubat adalah kekasih Allah dan orang bertaubat seolah-olah dia tidak mempunyai dosa.

Sesunggguhnya Allah membuka peluang seluas-liasnya kepada hamba-NYA untuk bertaubat siang dan malam iaitu sebelum matahari terbit dari sebelah barat (kiamat) atau sebelum nyawa sampai pada kerongkong, dimana pada waktu itu pintu taubat sudah pun tertutup.

Orang yang bertaubat ialah yang sedar terhadap kesalahnnya,lalu mengadu kepada Allah dengan memohon keampunan.manusia tidak sunyi daripada melakukan kesilapan,maka perlu selalu bertaubat.Allah yang sifatnya maha penerima taubat sentiasa menunggu permohonan taubat daripada hamba-Nya

Namun,ada antara kita yang tidak insaf dan sedar,dimana apabila usia sudah tua baru datang kesedaran untuk bertaubat,sedangkan usia mudanya dihabiskan dengan perkara dosa dan melalaikan.itupun masih bernasib baik kerana Allah memberi kesempatan bertaubat sebelum didatangi maut.

Sebab itu Allah lebih menyintai orang muda yang bertaubat kerana sejak usia muda sudah berusaha membersihkan diri dan mempunyai kesedaran untuk menjadi orang salih serta dekat dengan Allah.

Maha bijaksanya Allah mendidik hamba-Nya yang berusia muda agar gemar bertaubat,tidak menuggu ke usia tua.ini kerana usia muda tidak menjamin seseorang untuk hidup lebih lama.Allah boleh menjemput yang muda,apa lagi yang tua.

Orang muda mudah terdorong mengikuti hawa nafsu nafsu yang merosak dan perkara maksiat,malah jarang orang muda yang memiliki ketekunan beribadah dan banyak beramal salih.inilah sebabnya Allah lebih menyintai orang muda yang bertaubat,kerana kalu orang tua yang bertaubat,maka itu sudah sepatutunya dia berbuat demikian.

..jadi dibulan ramadhan yang penuh keberkatan ini sentiasalah kita setting niat,upgrade iman,download sabar,upload usaha,delete dosa,update doa dan top up ilmu,supaya dapatlah kita redeem pahala bayak2!! selamat berpuasa..banyakkanlah beribadah kepadanya ..semoga peluang yang ada tidak berlalu begitu shaja.. salam ramadhan almubarak!!

.'. ukhuwwah fillah lestari selamanya .'.

Bisikan Nurani

Lautan kematian ombak
Tenang pantai tiada terusik
Begitulah tasik hatiku
Sejak kehadiranmu

Betapa aku hargai
Anugerah syurga di dunia
Doa kudus aku panjatkan
Semoga dirahmati

Telahpun ku syukuri
Di dalam hidup ini
Cinta suci kurniaan Ilahi

Kejernihan wajahmu
Sempurna pada pandanganku
Kau kirana
Keturunan terpilih
Disanjung serta dihormati
Kau permata
Kesederhanaanmu
Mengecap kekayaan dunia
Kau mestika
Ketaqwaan dirimu
Itu yang merantai jiwaku

Bukan aku memuji
Apalagi memuja
Salahkahku kagumi… perhiasan duniawi

Bisikan nuraniku
Engkaulah pilihanku
Akanku pertahankan
Amanah suci ini