Saturday, July 10, 2010

"Rebutlah lima perkara sebelum datang lima perkara;
Muda sebelum Tua,
Sihat sebelum Sakit,
Kaya sebelum Miskin,
Masa lapang sebelum Masa Sibuk,
..Hidup sebelum Mati.

..sisa hidup yang masih berbaki ini sama-samalah kita menghisab diri kita agar kita menjadi manusia yang soleh dan solehah untuk menuju syurga yang kekal abadiey..
Juru kunci Saidina Rosidin mekah telah bermimpi bertemu Nabi S.A.W beliau berpesan kuat-kuatlah dalam beribadah kerana dunia ini sudah goyah dan tua..(gua dapat meseg nie dieorang sruh sebar..gua sebar je..ntah btul ntah tidak..die kte btul)

BALASAN PERCAKAPAN TANPA AMALAN

Maksudnya..:
"Daripada Abi Zaid Usamah bin Zaid Bin Harith r.a katanya: "aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda, seorang lelaki diheret pada hari kiamat lalu dicampakkan ke dalam neraka,tali perutnya terkeluar dan ia berpusing-berpusing seperti keldai mengelilingi pengisar gandum,penghuni neraka berhimpun lalu bertanya, "wahai pulan! mengapa kamu ni? bukankah kamu pernah menyuruh orang berbuat kebajikan dan mencegah kemungkaran? jawabnya: "benar! aku menyuruh membuat kebajikan sedang aku tidak membuatnya,dan aku menyuruh mencegah kemungkaran sedang aku melakukannya"
(Riwayat Muslim)

..sedarlah wahai sahabat-sahabat sekalian..adakah kita tergolong dlm golongn yg sbegitu? Nauzubillah..mga kita dijauhkan.